Špenát je zdrojem mnoha cenných látek, je doporučován obecně jako prevence civilizačních chorob, pro zvýšení imunity a pro jeho antioxidační účinky, příznivé působení na srdce a cévy, podporu krvetvorby, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje látkovou výměnu a metabolismus sacharidů, reguluje krevní tlak a posiluje kosti, zuby i svaly.
O špenátu se traduje, že je obzvlášť bohatý na železo, což není tak úplně pravdivé tvrzení, ale přesto obsahuje opravdu cenné živiny. Je významným zdrojem minerálů (kromě železa také draslíku, sodíku, jódu či fosforu), také vitamínů (C, E, K a řady B), stopových prvků (např. draslík, vápník, hořčík, fosfor, jód, měď, zinek, mangan a železo). Obsahuje velké množství bílkovin, saponinů, fytohormonů, vlákniny, také cholin i kyselinu šťavelovou, listovou. Je bohatý na antioxidanty – karotenoidy (i beta-karoten) a to ve vysokých koncentracích, nebo i lutein.
Komentáře k ingredienci