Grapefruit, také zkráceně grep pod botanickým názvem Citrus Paradisi, Citrus Aurantium je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody. Obvykle rostou do výšky 5-6 metrů, má úzké tmavě zelené listy, které neopadávají. Grapefruit obsahuje velké množství vitaminu C, B1 a K, přírodní flavonoidy, zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Zázračnou sílu grapefruitu, pomela – respektive jejich jadérek objevil v roce 1980 Jacob Harich, lékař, fyzik a vášnivý zahrádkář. Všiml si, že vyhozená jadérka na kompostu vůbec nehnijí.
Grapefruitová jadérka a jadérka z pomela jsou vynikajícím zdrojem širokého spektra velmi zajímavých látek. Obsahují zejména cenné bioflavonoidy – quercetin, hesperidin, rutin, apigenin, campherol, naringenin, dále pak kyselinu kávovou a skořicovou. Obsahují i některé druhy sterolů (stigmasterol nebo beta-sitosterol).
Výše zmíněné látky mají silné antivirové, antimikrobiální a protiplísňové účinky. Obecně se tedy extrakty z grepových jader a jader pomela používají jako velmi účinná přírodní antibiotika, jejichž výhodou je šetrnost ke střevní mikroflóře. Extrakt z jadérek se komerčně využívá teprve od začátku devadesátých let, jedná se tedy o poměrně nově objevený zázrak.
Komentáře k ingredienci