Bazalka pravá neboli Ocimum Basilicum je jednoletá aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Pochází z Indie a dalších tropických částí Asie, v Evropě se rozšířila v 16. století v tradičním lidovém léčitelství, také jako významná rostlina bylinkových zahrad s využitím v kuchyni, později gastronomii – bazalka tvoří základ italské kuchyně, je součástí receptů s rajčaty (saláty, těstoviny s rajčatovou omáčkou apod.), vyrábí se z ní omáčka pesto.
Dorůstá do výšky 1 metru, má stopkaté vejčité až podlouhlé listy, kvete bílými květy a daří se jí v teplých slunných a chráněných místech. Vyskytuje se v různých barevných formách – se zelenými i červenými listy, které mají také odlišné aroma – od typické vůně bazalky po skořicovou i citrónovou.
Jedná se o univerzální bylinu, obsahuje vitamíny A a C, minerální látky jako je hořčík, vápník, železo a draslík. Čerstvé nebo sušené listy se používají jako univerzální koření, z listů a výhonků je možné připravit čaj, v čajových směsích bývá kombinována například s dobromyslí, meduňkou, řebříčkem, heřmánkem, tymiánem nebo řepíkem. Další možné využití k inhalacím a aromatickým koupelím. Esenciální olej se získává parovodní destilací aromatických listů, je charakteristický svým výrazným bylinkovým aroma.
Komentáře k ingredienci