Jedná se o rostlinný výtažek z plodů Malpígie, česky Aceroly, spadá do rodu rostlin z čeledi Malpighiaceae, kterých je cca 40 druhů. Rostlina pochází svým původem z tropické a subtropické Střední Ameriky, Karibiku a severní části Jižní Ameriky, kde roste i v současnosti. Rod byl pojmenován po italském lékaři a přírodovědci ze 17. století Marcelu Malpighi, nejvíce druhů se vyskytuje právě na území dnešní Brazílie.
Malphighia Emarginata jsou mohutné husté stálezelené keře nebo stromy nízkého vzrůstu. Plody jsou oranžové nebo červené dužnaté peckovice připomínající třešni, velké až 3 cm. Chuť čerstvého plodu je skutečně kyselá.
Patří mezi nejbohatší přírodní zdroj vitamínu C, dále zde nalezneme vitamin B (folát), beta-karoten, vitamin A, vápník, draslík, několik polyfenolů – antioxidantů s pozitivním vlivem na imunitní systém. Acerola má protirakovinné účinky, pomáhá při nachlazení, onemocnění jater nebo zvýšeném cholesterolu, přispívá ke zdraví očí, může být užitečná při léčbě cukrovky, protože zpomaluje vstřebávání cukru. Intenzivní kyselost odrazuje od přímé konzumace plodů, proto acerolu nejčastěji nalezneme jako součást ovocných šťáv i sirupů, nebo také v kapslích či prášku pro vnitřní užití.
Komentáře k ingredienci